Friday, September 17, 2010

Ofisku Ketika Syawal !!!!1

Hmmm...Hari ni, aku dah mula kerja, tapi alangkah sunyi sepinya suasana di pejabat...95% warga BPM & 90% warga Parcel E masih beraya sakan.....Perjalananku ke pejabatan hari ini diiringi curahan hujan yang amat lebat....pasang lampu pun tak berapa nampak jalan...namun Alhamdulillah aku selamat tiba di destinasi sebelum 8.30 pagi....Bos pun semua tak dak lagi...


Salam Eidul Fitri Maaf Zahir batin.....

Friday, September 3, 2010

Ya Allah...Jadikanlah Aku Insan Yang Sabar!!!

Astaghfirullah-hil A'zim.........Ya Allah....sungguh aku akur dengan dugaan MU.......!!!!!

Hari ini...

7.50 am - permulaannya seperti biasa., penuh keazaman & semangat yang kental

10.30 am - Alhamdulillah 4 plan terlaksana ..

11.30 am - Feedback 1- dugaan 1

11.45 am - Feedback 2 - dugaan 2 (sabar- OK)

11. 55 am - Dugaan 3 (Feedback 2) --- kesabaranku diuji/ dicabar (OK)

12.00 tgh - Dugaan 4 (Feedback 2) --- Ya Allah, peliharalah daku dari godaan Syaitan inii..

------------PAUSE-----------------

12.15 tgh - Kukenali rupanya tak ramai kawan di sini.....Ramainya ?????

12.30 tgh - Aku Pasrah.....Alhamdulillah, ku panjatkan kesyukuran kerana aku masih dalam
peliharaan MU.

Aamiin!!!

Tuesday, August 10, 2010

TQ My Team

Alhamdulillah!!!!....Lepas sudah ujian 1, namun esok, esok dan esok masih banyak yang perlu kita harungi bersama. Sat tadi Dr Shafuzah Telehealth dah datang berbincang lebih kurang utk sama2 move forward towrds ISP 2011 -2015 achievabilty....

Terima kasih dan syabas rakan2 PMO ku, sama2 kita belajar dan berusaha ke arah kejayaan. Anda boleh, kita boleh.... Kepada rakan muslimin, Selamat Menjalani Ibadah Puasa ... Puasa bukan satu kekangan dlam usaha kerjaya dan peribadi kita. Kepada Non Muslim....Kerjasama dan semangat anda adalah penyuntik kemajuan Nusa dan Bangsa Malaysia.

Good Luck every body!!!!!!!

Hmmmmm....lama dah tak berblog nih.....

TQ My Team

Alhamdulillah!!!!....Lepas sudah ujian 1, namun esok, esok dan esok masih banyak yang perlu kita harungi bersama. Sat tadi Dr Shafuzah Telehealth dah datang berbincang lebih kurang utk sama2 move forward towrds ISP 2011 -2015 achievabilty....

Terima kasih dan syabas rakan2 PMO ku, sama2 kita belajar dan berusaha ke arah kejayaan. Anda boleh, kita boleh.... Kepada rakan muslimin, Selamat Menjalani Ibadah Puasa ... Puasa bukan satu kekangan dlam usaha kerjaya dan peribadi kita. Kepada Non Muslim....Kerjasama dan semangat anda adalah penyuntik kemajuan Nusa dan Bangsa Malaysia.

Good Luck every body!!!!!!!

Hmmmmm....lama dah tak berblog nih.....

Thursday, August 5, 2010

My Team - Really Nice & LovelyTeam

Alhamdulillah, ku panjatkan kesyukurkan kepada MU Ya ALLAH....Akhirnya aku dianugerahkan dengan pasukan kerja yang bagiku sungguh berpotensi. Pertemuanku yang pertama dengan mereka kelmarin membawa harapan dan sinar baru dan semakin menjadi penyuntik semangat untuk kami sama menghasilkan apa yang dipertanggungjawabkan ....

Kepada rakan2 sepasukanku marilah kita bekerja sebagai satu keluarga ke arah mencapai kejayaan. kita harus membuktikan kita boleh menghasilkannya....walaupun tanpa 'OutSource'....

Hmmm!!!....Rakan2ku....masih muda, segar....berwibawa.....berpotensi...

"BERSATU KITA TEGUH....BERCERAI....KITA TERBURAI"

Terima kasih.

Wednesday, July 28, 2010

Lagi Penangan ISP...

Hmm...macam tak dak kisah lain dah laa ni....Aku baru sampai balik dari MAMPU ;berdiskusi nak clear kepala otak aku yang haru-biru pasal develop ISP nii (apa taknye KKM ni complicated...if MAMPU pun tak berani pasai apa akuy yang kena berani sangat..tu pun aku tak tau kat sini...bos2 aku la) samada depa yakin aku boleh buat, atau nak pekena ....

Berbalik kisah kat MAMPU tadi, sebbaik aku nii, jenis spontaneous...& kaki lawan tegar; dapatla juga apa yang sewajarnya aku & KKM dapat...mmg kedekut ilmu betui depa2 ni, tapi nak bagi agensi2 buat kerja betoi konon macm depa nak...mcm la depa tu pandai sangat..Hasilnya clear & aku dpt proceeed dgn perancangan aku for KKM wth minimum changes to the plan...Strategi onn...

TQ guys....I need you'll support & commitment,,,,,especially warga BPM... Sapa minat nak buat kerja Strategik Planning & development...Aku alu2kan...

Lagi Penangan ISP...

Hmm...macam tak dak kisah lain dah laa ni....Aku baru sampai balik dari MAMPU ;berdiskusi nak clear kepala otak aku yang haru-biru pasal develop ISP nii (apa taknye KKM ni complicated...if MAMPU pun tak berani pasai apa akuy yang kena berani sangat..tu pun aku tak tau kat sini...bos2 aku la) samada depa yakin aku boleh buat, atau nak pekena ....

Berbalik kisah kat MAMPU tadi, sebbaik aku nii, jenis spontaneous...& kaki lawan tegar; dapatla juga apa yang sewajarnya aku & KKM dapat...mmg kedekut ilmu betui depa2 ni, tapi nak bagi agensi2 buat kerja betoi konon macm depa nak...mcm la depa tu pandai sangat..Hasilnya clear & aku dpt proceeed dgn perancangan aku for KKM wth minimum changes to the plan...Strategi onn...

TQ guys....I need you'll support & commitment,,,,,especially warga BPM... Sapa minat nak buat kerja Strategik Planning & development...Aku alu2kan...

Sunday, July 25, 2010

Silap Siapa Dalam Hal ini????

Kuanggap ini adalah antara cabaran yang perlu aku lalui dan ditanganai sebagai seorang ketua...boslaa kononya...Anakbuah aka staff aku rupanya tak berminat dgn biidang tugasan di Unit aku nii rupanya. Terima Kasih Tuan SUB kerana mengadakan sesi dialog dgn kakitangan kita...If tak, sampai laa ni aku tak tau dan tak aware ...Tetapii kpd anakbuah ku kenapa tak berterus terang dgn aku jee dari awal, tak delaaa aku tertunggu progres tugasan yang diamanahkan sepatutnya dilaksanakan...

Awal2 lagi dlm Mac dulu, aku dah bagitau, if tak suka dan tak minat ka, ada masalah ka...jgn segan silu cakap jee....aku tak pernah makan orang laaa....Nanti suatu hari anda juga akan berada di level ini sebagai ketua. Ringkasnya...falsampah aku....

" Dalam melaksanakan tugas/tanggungjawab ==> mana ada istilah minat ke tak minat; Jikat telah ditugaskan kena buatlah betul2. Yg Upah/Gaji setiap ujungbulan tu, tak cakap pula pasal tak minat nak terima/guna/belanja since kerja/tugasan tiap bulan yg setara tu dikatakan tak minat" ---> Camna nii nak berjawab kat Padang Mahsyar esok... HIii takut aku!!!!!!"

Dah gred 44 dah...kenalah dewasa dan matang......Dah semua kat ofc ni tak minat, aku cdgkan dok rumah bela anak & urus r/tangga je... Kalu itu pun tak minat gak...nnntahlee....

Bosan aku nak mikir benda gini....Terlau ramai manusia hipokrit, patutlaa... segala makhluk ghaib muncul kat BPM niii....Akhir kata marilah, kita bermuhasabah diri, insaflah kita bahaw akehidupan hari ini adalah pelaburan di hari kebangkitan semula kelak....Aaaminnn


Wednesday, July 14, 2010

Gara-gara ISP

Sesungguhnya minggu ini merupakan minggu ISP sedunia bagi ku......tak mudah rupanya nak bangunkan dokumen ini....Wajarlah ia dijadikan dokumen rujukan inisiatif ICT.....bye...nak kursus lagi...

Sunday, July 11, 2010

Melayari Hujung Minggu.....

Hmm!!! gayenye weekend just aku & anak2 je, Hubby t'paksa kerja testing system applicion- modul baru)...Sakan sungguh, depa kerja Sabtu & Ahad sekali...So, aku pun atur acara...Sabtu lps ambil rpt card kakak, pi Bangi- Permata Hijrah, P8 7 survey Vet. clinic--nak bawa Oren yg sakit tu.
Dahne ari niii...explore picnik.com (learn fr my girl)...Berjaya hasil album family...Ok..ni nak kena bawa oren p Vet lak...bye-bye..

Sunday, July 4, 2010

Week End Full Moon!!!!


Tuu dia depa dok pulun makan, pakat bersila atas lantai..ingat nak jual meja makan tuuu.....

Tak sangka toi weekend kali nii aku venture kat dapuq sakan....Try experiment resipi baru konon (hubby aku laa yg print dr internet...ingatkan dia nak masak...banyak hari dah tengok dok stick kat pintu peti ais - ats meja still tak nampak menu tu...kakaakka!!!!). Hm! tak sesia aku cuba...1 rumah puji sedap....Menunya ; breakfast ----> Roti John Special & lunch ----> Laksa Terengganu & dinner ---> Special chicken sup + paprik campur + telur dadar ( Ni..Saturday explorace). Esok, Sunday apa plak nak masak ni......???

Pastinya Sunday = 5 jam iron baju....jadi tukang dobi..Hmm!!! Ingatnya kalu aku dah bosan sangat kerja nanti...aku buka kedai dobi ke kedai makan ke......OK gak kan.....nii,,,merapu sambil dok finalise belanja proek ICT RMke-9...makhluk lain semua dah lena...tinggal lagi si Liyana dok main internet.......

Friday, July 2, 2010

Nasib Anak2 ku.....

Penangan dok pulun selaras/pantau duit Projek RMke sampai ke dini hari...tup2 ari ni tak jaga tiduq..... Kelam-kabut 1 rumah....Tapi bebudak tu yang pastinya akan breakfast b'4 ke sekolah...Lewat ke sekolah pagi ni (aku ajaq anakku, since dah lewat, biaq betoi lewat masuk pagaq sekolah & abah hantaq sampai ke klas...jadi tak kena tulis nama dgn pefect...huhuhu...itulah mak putar alam!!!!!)......Sory anak2ku...Nih kira WIN WIN situation laa.....

Wednesday, June 30, 2010

Dugaan Yang Maha Kuasa - Moral Support buat Sahabatku!!!

Last week kala ko citekan padaku Lab Test Result....naluri keibuanku turut tersentuh pilu, namun tidak ku zahirkan...hanya kata & pandangan/teori sains yang cuba ku jelaskan padamu, agar kita sama meahami duduk perkara suatu kejadian itu....

Tapi, tadi tika teks sms mu diterima sekitar jam 4.30pm...hati/jantungku bagai 4 x 400 runner on the field....Sabarlah sahabatku!..Ini adalah antara ujian dari NYA...kita harus redha tanpa berputus asa...Kau perlu gagah, kuat dan tenang hadapinya.....Perlu jalani specific test 'assays'...if confirm carrier , cont. wth PCR test for viral load....follow by necessary treatment. Mlm ni, aku surf internet cari info berkaitan....Jangan bimbang, IANYA BOLEH DIRAWAT DAN DIKAWAL....Insyaallah!....Pass ni jgn too much fikir pasal kerja.....KESIHATAN anda anak-beranak dulu....Aku akan terus menyokongmu apa yang patut & selagi dayaku...

Anakmu perlu moral support..don't let him down....AKu amat terasa hari ni surenya dia amat down & tenst....sabarlah anak.....KINI KAU DIUJI YANG MAHA KUASA!!!!!!!

TERUSKAN USAHA DIIRINGI DO'A....& SUJUD pada NYA!!!!!

Saturday, June 26, 2010

Cikgu/Guru....Mengkagumkan!!!!

Seawal.30 am tadi aku dah tiba kat sekolah BTHO...sent my girl (Upie) utk ikut rombonga sekolah lawat KLCC & Muzium Negara....Sampai kat junction BTHO kat rmh lama aku tu...tetangok dah siap 8 biji bas sekolah beraircond standby nak bawa bebdak tu..Pas tu msk cmpound sek. laglaa.... tetengok Cikgu/gi dok kepong bebudak tahun 2 & 3 je yang pi tu +- 120 org...Nisbah 1 C.gu: 10 ank murid.....Sungguh mngakagumkan dan mejadikan aku amat insaf & m'hargai kerja depa ni as cikgu/gi....sbb jaga bebudak sk. rendah...hmmmm...bukannya mudah......

Pastu Ketua guru penyelaras tu....siapa announce bagi no.tipon all cikgu utk mudahkan komnukasi parent & cikgu pasal anak2 tu.....Macam nak pi sebulan lak... tapi itulah tanggungjawab....SYABAS & TAHNIAH kpd semu GURU BTHO....Pan b'tolak jam 8 pgi...sudahnye jam 8.45 pg baru lps...after mengaminkan bacan do'a dari ustaz agar p'jalanan & keselamatan dipelihara dan diberkati NYA!!!!....

Kpd. anak2 ku.....dulu zaman mama sekolah....mama tak penah merasa....bukan salah Tok Wan ke yg tak bagi pi....tapi mama yg tak sanggup nak susahkan Tok WAn cari duit ka apa ka utk bayar duit lawatan...So, pasai tu...aku set kepala otak ni..."Mesti beljaq hingga berjaya dpt kerja...pastu ada duit sendiri...aku kan pi ke mana aku terasa nak pi dan beli apa yg patut aku beli.....Pastinya anak ku tak kan susah & akupun tak susah!!!!!!!!

Alhamdulillah....kini aku miliki ...apa yang aku citatkan & yg diperlukan.....TQ ALLAH & doa ibubapaku....

Kpd... Enjoy your trip & it's a learnig process......

Thursday, June 24, 2010

Build Own Self Confidence

Pagi ni, aku cuba uji daya ketahanan adrenalin & mental as introduction of the dgn try laluan baru ke PICC.....just minor test.....OK pass & tak sesat. Laa ni dok tengah tunggu b'4 program APC on...so aku lepak laa kat cafe, chek kot2 ada response dari geng BPM yang berkenaan pasal status p,lanjaan RMKe-9 projek masing2....setakat ni baru Pn. W.Mahani je bagi....Syabas & Tks Pn; m/bls ini tanda sokongan kpd sy.... kengkawan lain tu tlg laa bagi...if not taun dpn ke RMke10 ke projek tu kantoi....NO Bajet allocate for...pls.....

Lagi satu, tgh mlm tadi aku try explore picasa web album....mula tu aku dah sukses create 3 album include SPP....gatal lagi....buat advanced explorace....finally dpt error 404....langsung tak le nak display all foto dlm album tuuuu... Nak kenab'guru dgn Syalinda nih.....bila hang lega sikit tlg ajaq kami noo.....So 1.30 am, aku pun belah tiduq........bebayang PICASA ALBUM...huhuhu

Wednesday, June 23, 2010

Maklumbalas RMK- Kerja....lagi!!!!

Sorry laa kengkawan ....camana pun hangpa kena bagi info tu...if tak mendatang No Money.

Suntuk.....nyelaa , tak diberi injury time langsung......

KKM Parcel E ke PICC & vice versa

Tadi aku p PICC utk Majlis reheasal APC...tetiba kat sana org BPM sekerat pun x nmpk. Sebbaik aku kira peramah gak...so aku join org BSM & drebar2 KKM....kenyang gak aku mkn dgn depa ni... Hat nak bakaq ubt nyamuk tu terus x jadi, baru sebut aku sound je...apa jadi org KKM tapi x leh jadi contoh anti smoke....he,hehe...
Dah tu lak sat2 PA SUB aku dok tipon nak slide mtg SSR ptg ni, semlm ptg tak ckp apa...tut tut nak slide...depa ingat aku magic ke apa?? Habihje turn BPM rehearse En. Jaafar belah dulu, pas tu aku pun kongkoi.......hmmmmm, tiba kat parking B1,....mana mamat niii, kata nak balik ofc>>>ngelat toi....

Tuesday, June 22, 2010

Mengimbau Kenangan Lalu - (AKu, Team & SPP)





Nii...masa tengah mlm 1 Feb. 2008 - Go Live SPP kat Hosp Port Dickson..Mmg terharu, teruja dan tension habis masa tu...Dahlaa ank2 & hubby dok tiduq dlm kereta kat sbb depa tunggu aku siap buat kerja sampai 3 pagi.....TQ x terhingga buat familyku yg amat memahami & pengorbanan kalian menjadi pendorong kerjayaku.....Kejayaanku kejayaan semua yg menyokongku...Tempoh itu, kehidupan lps tghmlm kua adalah travel ke HPD utk support user....kini semuanya jadi kenangan indah

Terima kasih jua kpd semua rakan pasukan SPP khususnya Peng HTJS; Dr Hj Jaafar, Peng. HPD; Dr Zuraini, DR Ravi- HTJS, Matron Maz, Dr. Zuhaida-BPP, team SI fr HTP- Kita gaduh untuk success kan.... PEDIH namun akhirnya kita deliver...

Project Management Training (PM)

Semlm...1 hari penuh = Mesy. Pegawai ICT.....Hopefully next year lain sikitlaaa. Ku dengar rungut dan pandangan kengkawan yang hadir dari genap ceruk KKM tu....Entahlaa.

Hari ni lak, PM training...hai bebeonya aku mmg tak blh nak lupakan 'Project Mgmt' nii... dah nak buat mcmmana, dah memang mula kerja aku dari masa kat aeroflot sampai tahun ke 17 kat gomen niii buat kerja tu.....bestnya...dlm hatiaku Tuhan jee yg tahu if aku diberikan task tu lagii...tak tolaknya....

Thursday, June 17, 2010

Birthday ku

Thanks to Rose & Zamin....korang belanje aku lunch tadi kat restoran yang klip-klap tuu....siap bagi bekal balik lagi......kononnye celebratelaa....Every year hangpa bawa aku p tpt special for lunch/dinner.
Kepada rakan2 yg sama BD ngan aku...Happy Birthday to you all. Tahun ni takleh nak cebrate sama2 sbb cbuk sgt... & to Kak Ani moga sihat sejahtera dan dilanjutkan usia...
Hmm..lama dah tak update, cbuk amat kononnya....Nii aku tengah dok pikir apalah hadiah yg paling sesuai nak bagi kat winner 1 - 3 Kuiz Technology Update. Syarat sahnya...meaningfull, cheap & usable wth good impact......Sumbangan ada skt. RM tu, so takpelah for this time aku topup jelaa....tapi depa2 ni tak layak mkn sedkah...kira hadiahlaa......Apeye?????

i. Flash drive/pen drive (hmmm!!! ikut hati nak bg exeternal h/drive...tpi aku blm toke balak gi...)

ii. Susah sgt bagi gula sorng sekilo dua kot.....since laa ni susah dpt bekalan gula...Aku OK je

CAmno ek?...Saturday nii aku kena lepak kat digital mall gayenye...

Wednesday, May 19, 2010

Alhamdulillah.....ada improvement

Tahniah kpd hubby ...gayenya berjaya mendisiplinkan putri2ku. Syabas buat anak2ku semua atas keupayaan mendisipilnkan diri...."Kita tak perlu TV on weekdays"

Moga kejayaan dunia khirat jadi milik bersama

Monday, May 17, 2010

Isu hari ini...

Bajet ...Apala nak jadi dgn ofis aku ni. Nampak gaya start tahun depanni kenatutup kedai laa kot....ataupun buka pintu sebelah since modal short...

Friday, May 14, 2010

Aduh.!..bengungnya aku....

Cabaran Tolak Tali ....Aku nak cari & konsolidate info . Dah itulah antara TOR tugasanku, tapiii... :Lalu terdetiklah ini...

==> It's a must now, we do need these '5 Rs':

Rigth People

Right Attitude

Right Work Environment

Right Values

Right Top Management & Support



Mungkin juga aku yang tak 'Right' Di sini....

Halakah Ilmu Pagi Jumaat

IKHLAS ===>1. Setiap apa yang dilakukan semata-mata hanya kerana NYA Yang Esa
2. Tiada kaedah penilaian oleh pihak ketiga KECUALI Dengan menilai diri
sendiri; Dengan BERSANGKA BAIK atas setiap perbuatan/riak laku orang
lain
3. Terbitnya dari seketul HATI YANG BERSIH


Ya Allah....sucilah Qalbu kami......Aaamiinnnn!!!!!!

Wednesday, May 12, 2010

Lagi Himpunan Terkini





Lagi Himpunan Family Tiger Trekini


Home Tution --- Not So Easy Maa....




Guru ku hargai jasa & kesabaran kalian mendidik anak bangsa...


Family Collection Small Tiger Species

Haa!!!......Serlahkan Bakat Sang Puteri


video

Plan B ...... At last!!

Hari ini....
Work out details on Plan B since original plan turn down by boss due 'economy & ofc. pliticking issues ???' ----- It's OK, that's why I'm always prepared with a few options....Jadinya tak tergendala......Thanks to all my colluege - Good team work

Thursday, May 6, 2010

RAKAN PENGHIBUR KELUARGA KU


meow........meow!!!! Hi Oren!

Tuesday, May 4, 2010

My Girls Activities During the weekend....


Ok....good & boleh tambah ilmu pengetahuan di dada..

MyKids Activities - Output


Today

Cari 7 kumpul maklumat lagi!!!!!! Memang kerja non technical nii sukar diterima akal rakan2 ku. Namun apakan daya.....itulah antara TOr ku kini....

Monday, May 3, 2010

YESTERDAY TODAY TOMORROW

Yesterday : Me & family ......housechores & leasure sight seeing ----> done (alhamdulillah)

Today : Office works -----Rutin job;;;;; hmmmmm !!! adrenalin challenged ----Insyaallah
should be OK wth some progress --> Alhamdulillah

Tomorrow : Much more to do.......Ya Allah ku mohon petunjuk dan keberkatan dari MU.